Bugün: 09 Mayıs 2025 Cuma
Anasayfam Yap Favorilere Ekle Künye
Yeni Üyelik Üye Girişi
  • Ana Sayfa
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Seri İlanlar
  • Firma Rehberi
  • Tüm Yazarlar
  • İletişim
  • SON DAKİKA
    Avukat Cihat Gökçe Uyardı: "Ruhsatsız…
    Demir kapıyı açamayınca duvarı deldiler,…
    İzmir’in göbeğinde çöpten utanç manzarası
    Green Park Oteli’nde Tahliye Krizi…

    Gazeteler artan maliyetlerden dolayı zor günler geçiriyor…

    DİYARBAKIR- Salgın döneminin ardından altın ve dövizdeki yükselişle beraber başlayan zamlar nedeniyle girdi maliyetleri artan yerel gazeteler, bu zorlu süreçte ayakta kalmanın mücadelesini veriyor.

    27 Ocak 2022 Perşembe 08:52
    Tweet
    Diyarbakır'da yazılı ve görsel alanda basın hizmetlerinde bulunan yerel gazeteler, geçtiğimiz yıllarda pazar günü gazete çıkarılmaması yönünde karar almış, girdi maliyetlerini yüzde 15 oranında da olsa azaltma yoluna gitmişti.

    SANCILI BİR SÜREÇ

    Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından etkilenen sektörlerden biri olan basın kuruluşları, son aylarda döviz kurundaki hareketlenmeyle beraber başta ham maddelerin fiyat artışları olmak üzere doğal gaz, elektrik, sigorta primleri ve personel giderleri gibi masraflar karşısında mali yönden sancılı bir süreçten geçiyor.

    “YÜZDE 300'LERE VARAN ZAMLAR GİRDİ MALİYETLERİMİZİ EPEYCE YÜKSELTTİ”

    Diyarbakır’daki yerel gazetelerin sorunlarına ilişkin konuşan Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Mesut Fiğançiçek, basın sektöründe çok kötü bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, “2021'in ilk 6 ayına kadar artışları tolere edebiliyorduk ama sonrasında yüzde 300'lere varan zamlar girdi maliyetlerimizi epeyce yükseltti. Bununla beraber ilanlarımızda da düşüşler oldu. Girdi maliyetlerinin artması ve gelirlerin azalması bizlerde büyük bir şok etkisi oluşturdu. Halen de etkisini hissediyoruz ve büyük ihtimalle bu yıl da devam edecek. Çünkü fiyatlarda kayda değer bir gerileme yok." ifadelerini kullandı.



    Her yıl Basın İlan Kurumunun birinci ayda açıkladığı ilan sütun santim fiyatlarının henüz açıklanmadığının altını çizen Fiğançiçek, "2021 ocak ayında verilen yüzde 10-15'lik zam yıl sonuna geldiğinde tümüyle erimişti. Şimdi kayda değer bir artışın yapılmasını bekliyoruz. Nitekim bu zam yapılmadığı takdirde çok sıkıntılı günler yaşayan gazetelerin kapanması anlamına gelir” dedi.

    "ELEKTRİĞE YAPILAN ZAM İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEYİ ETKİLİYOR"

    Son zamanda asgari ücrete yapılan zammın kendilerini sevindirdiğini fakat beraberinde maliyetlerin artmasından duydukları üzüntüyü ifade eden Fiğançiçek, devletin basın alanındaki sigortayı teşvik kapsamına alması gerektiğini belirtti.

    Fiğançiçek, "Özellikle yılbaşından sonra doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar bizlerde şok üstüne şok etkisi oluşturdu. Matbaamızın bir ay önceki faturası ile bu ayki fatura arasında yüzde 60-70'lik bir artış var. Elektriğe yapılan zam doğal olarak iğneden ipliğe her şeyi etkiliyor. En büyük endişemiz de bu elektrik zamlarının kâğıt maliyetlerini ve kalıp fiyatlarını etkilemesidir." şeklinde konuştu.



    Türkiye'nin şu ana kadar görmediği çok zor bir durumla karşılaştıklarına vurgu yapan Fiğançiçek, "Bu süreçte basın sektörü 'dibe vurdu' dersek yanlış olmaz. Bu gidişat gazetelerin ve diğer basın kuruluşlarının kapanması anlamına gelir. Bu konuda hükümetin teşvik alanına basını da almasını şiddetle öneriyoruz” diye belirtti.

     “BASIN İLAN KURUMUNUN BELİRLEDİĞİ SANTİM ÜCRET FİYATLARI ENFLASYON VE KURDAN DOLAYI ERİDİ”

    İki yıl önce başlayan salgın sürecinin ardından meydana gelen ekonomik sarsıntıların maliyetlerde yüzde 500'e varan farklılıklar oluşturduğunu ve bunun insan yaşam kalitesi ile geçim noktasındaki büyük sıkıntıları ortaya çıkardığını dile getiren Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Engin Öztürk, bu dönemin bütün sektörleri etkilediği gibi basın sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi. Özellikle kâğıt temininde dışa bağımlılığa vurgu yapan Öztürk, “Kâğıdı ithal ediyoruz ve ithal ettiğimiz kâğıt dolar bazında işlem gördüğü için ciddi rakamlar oynuyor. Örneğin daha önce 100 TL'ye aldığımız top kâğıdı 300-400 TL'ye alamıyoruz. Çünkü paramızı versek dahi karşımızda bir satıcı bulamıyoruz. Piyasanın hareketliliğinden dolayı karşıdaki kişi de satmak istemiyor. Dolar acaba artar mı? Verdiğim malı aynı fiyata yerine koyabilir miyim? endişesini taşıyor.” ifadelerini kullandı.



    “MALİYETLERİN ARTIŞINA KARŞILIK BİR GELİR ARTIŞI YOK”

    Maliyetlerin artışına karşılık bir gelir artışı yaşamadıklarını kaydeden Öztürk, “Basın İlan Kurumunun geçen yıl ocak ve şubat aylarında belirlediği santim ücret fiyatları enflasyon ve kurdan dolayı eriyip gitti. Yenisine ihtiyaç duyuyoruz. Tabi ki belli bir oranda zam değil, gerçek bir düzeltme istiyoruz. Özellikle yerel gazetelerin ilan ve özel reklamlarda sıkıntılarımız var. Santim rakamlarının belirlenmesi ve özel reklamların geri gelmesi bir nebze de olsa bizi rahatlatır” şeklinde konuştu.

    “KURUMLARIN ŞEFFAFLIĞINI YİTİRMESİNDEN DOLAYI İHALE İLANLARINI YAYIMLAYAMIYORUZ”

    Öztürk, “Bununla birlikte neredeyse bütün sektörlerde vergiler ve muafiyetler söz konusu fakat basınla ilgili herhangi bir muafiyet, vergi indirimi ve teşvik kapsamına alınma gibi bir durumu yok. Halkla ve toplumla birebir ilişkili olan basın sektörünün de vergi ve teşvikler noktasında destek alması gerektiğini düşünüyoruz” diye belirtti.

    KURUMLARDA ŞEFFAFLIK ÖNEMLİ

    Kamu kurumlarından gelen ihalelerin, gazetelerin ayakta kalmasının başlıca örneklerden bir tanesi olduğunu söyleyen Genel Yayın Yönetmeni Öztürk, “Son zamanlarda kurumların şeffaflığını yitirmesi ve adam kayırmacılığına göre hareket etmesinden kaynaklı daha önce yayımladığımız ihale ilanları yayımlayamıyoruz. Çünkü ilan gelmiyor. Her dönemde il yöneticileri, kurum yöneticilerini toplayarak ihaleleri şeffaf bir şekilde yapmaları ve yerel gazetelerde yayımlanma noktasında ikaz ve uyarılarda bulunmasına rağmen kurum temsilcilerinin istedikleri gibi hareket etmesi bizi üzüyor” dedi.

    “YEREL YÖNETİCİLERİMİZ YEREL BASINA GEREKEN İHTİMAMI GÖSTERMİYOR”

    Dünyanın ekonomik kriz içinde bocaladığı bu süreçten en çok etkilenenlerin başında basın sektörünün geldiğini söyleyen Güneydoğu Güncel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Zeki Özer, “Basının birçok malzemesi dolar üzeri yurt dışından geliyor. Dolar kuru aralık ayında 18 TL'ye çıktığı zaman 90-100 TL olan bir top kâğıt 300 TL'ye kadar çıktı. Bir kalıp gazetenin ham maddesini 8-9 TL'ye alıyorken şimdi ise KDV ve nakliyeyle beraber 25 TL'yi buluyor. Bunların yanı sıra işçilerin maaşı, sigortaları, ulaşım masraflar ve matbaanın kirası gibi maliyetler düşünüldüğünde yerel gazetelerin çıkması zordur." dedi.

    Yerel basının ulusal basının mutfağı olduğunu ve yerel basının kapanması durumunda ulusal basının da kapanma anlamına geleceğine dikkat çeken Özer, "Diyarbakır'da Vali'den Belediye Başkanına kadar yerel yöneticilerimiz yerel basına gereken ihtimamı göstermiyor. Sosyal medya hesaplarında yerel basını teşvik edici bir haberi paylaşmak yerine ulusal basının boy boy resim ve haberlerini paylaşıyorlar” diyerek sitemde bulundu.



    “KAMU KURUMLARINDA DOĞRUDAN TEMİN USULÜNE SON VERİLMELİ”

    Yerel yönetimlerin reklam vermediğini belirten Öz Diyarbakır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Özdemir, “Büyükşehir, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur Belediyeleri reklama fazla ağırlık vermiyor. Bir ilin yereli güçlüyse o il güçlü, yereli zayıfsa o il de zayıftır. Kâğıtlar yurtdışından ithal ediyoruz ve dolar 18,5 TL'ye çıktığından beri kâğıt fiyatlarımız halen aynı, inmemiş. Basın İlan Kurumu veya başka bir kurumun müdahale etmesi gerekirken hiçbir kurum müdahale etmiyor. STK ve yerel yönetimlerin gazetelerine sahip çıkmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.




    Abonelik sistemiyle yerel gazetelerin susturulmak istendiğine vurgu yapan Özdemir, “Kendilerinden gazete aboneliği değil ilan ve reklam istiyorum. Doğrudan teminleri yereller yapmadığı takdirde ilanlar yeterlidir. Bütün resmî kurumlar ilan çıkarmıyor. Kendi yandaşlarına ihale vermek için 21 B Maddesine göre ihale açarak doğrudan temin yoluna giriyorlar. Yerel gazeteye ilan verildiği vakit hem rekabet ortamı sağlanır hem de yerele destek verilmiş olur” şeklinde konuştu.



    Yönetmeliğe uygun bir yazı çıkarılarak kurumlarda doğrudan temin olayının kaldırılması gerektiğini belirten Özdemir, “Doğrudan teminle ne rekabet ortamı ne de yerele destek oluyor. Kamu İhale Kurumunun açık kapıları çoktur. Bu kanundaki açıklardan dolayı kurum müdürleri de kendi yandaşlarına istediği ihaleleri veriyor. Burada mağdur olan vatandaştır, devlettir ve yerel gazetelerdir” dedi.

    “SOSYAL MEDYA VE İNTERNET MEDYASI YAZILI BASINI ETKİLİYOR”

    Dijital basın ve sosyal medya platformlarının da yazılı basını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Söz Gazetesi Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur, yerel basılı gazetelerin son yıllarda gerek maliyetler ve gerekse sosyal medya-dijital alandaki sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Büyüktimur, “Bir bakıma yazılı basının git gide ölüm döşeğinde olduğunu ifade edebiliriz. Çünkü özellikle sosyal medya alanının yanı sıra internet üzerinden açılmış ve hiçbir resmi veya kurumsal kimliği olmayan siteler yazılı basını etkiliyor. Habere ulaşma konusunda sıkıntılar var. Bilindiği üzere yazılı basın 24 saat sonra okuyucuya ulaşırken dijital alanda birkaç saniye sonra herhangi bir bölgede yaşanan olaya anında vakıf olabiliyorsunuz. Bu yönde sıkıntılar söz konusu” ifadelerini kullandı.



    Yerel gazetelerin yerel yöneticiler tarafından desteklenmediği ve sahiplenmediği yönünde eleştirilerinin olduğunu söyleyen Büyüktimur, “Kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle son yıllarda Basın İlan Kurumu üzerinden gönderdiği ilanlarda bir kısıtlamaya gidildiğini görüyoruz. Yaptıkları işlerle ilgili ilanların verilmemesi 'doğrudan temin' veya 'doğrudan alım' diye ifade edilen bazı hakların kullanılması ciddi manada reklam oranımızı düşürdü” şeklinde konuştu.

    “İLANLARIN ULUSAL GAZETEYE VERİLMESİ YERELİN HABERDAR OLMASI YÖNÜNDEN SIKINTI OLUŞTURUYOR”

    Kamu kuruluşlarının sivil toplum örgütlerinden veya odalardan gazetelere gelen özel reklamların bürokratik işlemlere neden olduğundan bundan imtina edilmeye başlandığını belirten Büyüktimur, “Adliyedeki birçok ilan, ulusal gazetelere gönderiliyor. Bu da hem vatandaşa yüklü maliyet getiriyor hem de meseleye vakıf olması gereken yerelin olayı duyması veya haberdar olması yönünden sıkıntı oluşturuyor. Vatandaş o sıkıntıyı yaşarken bizler de o reklamdan pay alamıyoruz. Salgın dönemiyle beraber maliyetler dediğimiz katlanan kâğıt ve boya fiyatları, elektrik faturalarındaki artış, SGK ve asgari ücret gibi birçok daldaki girdilerde yüzde yüz oranında artışlar olurken dijitalleşmeyle beraber okuyucu sayısı düşüyor. Bu da yerel gazetelerin can çekişmesine neden oluyor. Hükümet peşpeşe paketler açıklıyor ama içerisinde yerel gazetelerle ilgili herhangi bir destek söz konusu değil. Ayrıca Basın İlan Kurumunun 2021 denetimlerinde, bazı kişiler 'yerel basını nasıl boğarım veya susturabilirim' anlayışı ve felsefesi içerisine girdi. Kadromdaki bir yazar yazı yazmadığından dolayı bana ceza kesiliyor. Böyle bir şey olabilir mi?” ifadelerini kullandı.



    “DİYARBAKIR’DAKİ OTELLERİMİZDE HERHANGİ BİR YEREL GAZETE BULUNMUYOR”

    Çözüm önerisi olarak yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşların yereldeki gazeteleri sahiplenmesi gerektiğini söyleyen Büyüktimur, “Şayet bir kurum, Diyarbakır'daki bir sorunu bana gündeme getirtiyorsa, düzenlediği toplantıya çağırıyorsa gazetemi de alması lazım. Maalesef gazetemiz alınmıyor, abone olunmuyor. Dünyada hangi otele gidilse yerel gazeteler bulunur ama maalesef Diyarbakır'daki otellerimizde herhangi bir yerel gazete bulunmuyor. Diyarbakır'daki odalar gündeme getirmek istedikleri bir konu için bizi ararken iş aboneliğe geldiğinde herkes sırtını dönüyor” dedi.

    Büyüktimur, “Diyarbakır'da bir dizi sosyal etkinlikler oluyor. Bu etkinlik için milyonlarca para harcanırken o programın bir reklamı yerel gazeteye verilmiyor. Bu yanlış tutumların giderilmesi lazım. Yüzde 15 komisyon alan Basın İlan Kurumu, gazetenin gelirini arttırma konusunda kılını kımıldatmıyor. Yerel medyanın sesinin duyurulması lazım” dedi. (İLKHA)
    Anahtar Kelimeler: Zamlar Nedeniyle Girdi Maliyetleri Artan Yerel Gazeteler, Bu Zorlu Süreçte Ayakta Kalmanın Mücadelesini Veriyor.
  • Gazeteler artan maliyetlerden dolayı zor günler geçiriyor… - HABERİNE YORUM GÖNDER
    İLGİLİ HABERLER
  • Diyarbakırlı iş insanı Şaban Kayıkçı’dan
  • Hayırsever İş İnsanı Hacı Mehmet Veysi Erdem Hakk’a
  • Bozkuş’tan bin 500 ihtiyaç sahibi aileye alışveriş
  • Gastronomik Zenginlik: Meşhur Paçacı Esat Usta ile Bir
  • Başkan Seydaoğlu Belediye Otobüsünde Vatandaşlarla
  • Lacoss Garden Nargile Cafe Görkemli Bir Açılışla
  • Diyarbakır’da 159 tane tespit edildi, kayıt altına
  • Kaval: Miraç Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı.
  • Diyarbakır’da depremde ağır hasar gören caminin
  • Diyarbakır’da 217 AFAD personeli peç taktı
  • Örnek Muhtar Gaffar Okkan’ı Unutmadı
  • Eş Başkan Ayaz kadınlarla bir araya gelerek taleplerini
  • Diyarbakır'da kanayan yaraya neşter
  • Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe'nin Annesi
  • Ahıakın'dan teşekkür mesajı
  • Diyarbakır’da 19 yıl önce çekildi: İşte Kürtçe
  • Çüngüş’ün Zengin Kültürü ve Lezzetleri
  • Diyarbakır’ın Doğa Harikası Çermik, İstanbul’da
  • Diyarbakır’da 2024 yılında yaklaşık 800 ton tescilli
  • AKTAY’DAN YENİ YIL MESAJI
  • İlgili Haberler
    Diyarbakırlı iş insanı Şaban Kayıkçı’dan…
    Denizcilik anlamında bir atılım yapmak isteyen Van Yüzüncü Yıl…
    Hayırsever İş İnsanı Hacı Mehmet Veysi Erdem…
    Diyarbakır’ın sevilen simalarından, hayırsever iş insanı Hacı…
    Bozkuş’tan bin 500 ihtiyaç sahibi aileye alışveriş…
    Diyarbakırlı hayırsever iş adamı Mehmet Bozkuş, Ramazan ayında…
    Gastronomik Zenginlik: Meşhur Paçacı Esat Usta…
    Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan paça,…
    Başkan Seydaoğlu Belediye Otobüsünde Vatandaşlarla…
    Eğil Belediye Başkanı, Halkın Taleplerini Yerinde Dinledi
    Lacoss Garden Nargile Cafe Görkemli Bir Açılışla…
    Fırat Mahallesi Mezopotamya Bulvarı’nda yer alan Lacoss Garden Nargile…
    Diyarbakır’da 159 tane tespit edildi, kayıt altına…
    Diyarbakır’da tespiti yapılan 159 adet sulak alan Tarım ve Orman…
    Kaval: Miraç Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı.…
    İş adamı Şeyhmus Kaval mesajında, insanların her zamankinden daha…
    Diyarbakır’da depremde ağır hasar gören caminin…
    Diyarbakır’da depremde ağır hasar gören caminin cemaati uygun yerde…
    Diyarbakır’da 217 AFAD personeli peç taktı
    6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra AFAD, büyümeye devam…
    Örnek Muhtar Gaffar Okkan’ı Unutmadı
    Gaffar Okkan, şehit edilişinin 24. yıldönümünde Diyarbakır’da…
    Eş Başkan Ayaz kadınlarla bir araya gelerek taleplerini…
    Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Leyla Ayaz, Diyarbakır Büyükşehir…
    Diyarbakır'da kanayan yaraya neşter
    Diyarbakır'da aralarında kan davası bulunan Dinç ve Kaya aileleri,…
    Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe'nin…
    Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe’nin İzmir’de yaşayan…
    Ahıakın'dan teşekkür mesajı
    Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından düzenlenen…
    Diyarbakır’da 19 yıl önce çekildi: İşte Kürtçe…
    Diyarbakır’ın “barış elçisi” Sait Şanlı’nın 19 yıl önceki…
    Çüngüş’ün Zengin Kültürü ve Lezzetleri İstanbul’da…
    Diyarbakır’ın benzersiz kültürel zenginlikleri ve yöresel tatları,…
    YAZARLAR Tümü
    Yahya ERİKLİ 7. CÜZDEN MESAJLAR..
    YILMAZ ACU Değerli Aydoğan Ahıakın’a Teşekkür ederim
    MEHMET ÇET Yeni yılınız ( 2024 ) Kutlu Olsun
    ibrahim GÜÇLÜ Hikûmeta Kurdistanê divê baş bizane ku îro dereng e û lê sibê derengtir dibe…
    Abdülkadir Nur GÖRDÜK DEPREM VE MUHASEBE
    GAZETE MANŞETLERİ
    SON DAKİKA
  • Avukat Cihat Gökçe Uyardı: "Ruhsatsız
  • Demir kapıyı açamayınca duvarı deldiler, 500
  • İzmir’in göbeğinde çöpten utanç
  • Green Park Oteli’nde Tahliye Krizi
  • Eski Milletvekili Ebubekir Bal'ın Annesi
  • Diyarbakır’da Dillere Destan Düğün: Tosunlu
  • ERGİN’DEN 1 MAYIS KUTLAMA MESAJI
  • BEDİRHAN AKYOL’DAN 1 MAYIS KUTLAMA MESAJI
  • FOTO GALERİ Tümü

    • RASTGELE RESİMLER

    • Manzara Resimleri

    • Komik Resimler
    ÖZEL HABER
  • Diyarbakır’da Dillere Destan Düğün: Tosunlu Ailelerinin En
  • Çamlıca Basketbol Kulübü Başkanı Av. Cihat Gökçe Görevinden
  • Bağlar Belediyesi’nde borç krizi: 600 milyonu aştı
  • Diyarbakır’da ödüllü deneme sınavının tarihi belli oldu!
  • Diyarbakır Kadın Basketbolu'nun Mimarlarından Remzi Atlı ile
  • Bağlar Belediyesi’nden Kamuoyuna Şeffaflık Açıklaması: "Bu
  • EĞİL BELEDİYESİNDEN TEKNOLOJİ ATAĞI: MOBİL UYGULAMA YOLDA!
  • Diyarbakır'ın Sevilen İsmi Hacı Eyüp Vural Hakk’a Yürüdü
  • Diyarbakır Şafak Yontürk’e Ağladı: Yontürk Ailesinden Taziye
  • “Her Damlasında Gelecek Var“ Projesi Ergani’de Hayata
  • HAVA DURUMU
    VİDEO GALERİ Tümü

    • Günün en çok izlenen komik video

    • Recep Tayyip Erdogan One minute!

    • Davos'un Arka Planı
    NAMAZ VAKİTLERİ
    SÜPER LİG
    ARŞİV
    Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Künye | İletişim | Sitene Ekle | Reklam| RSS 2.0 2025 © Diyarbakır Haber Merkezi Tüm Hakları Saklıdır !

    Yazılım: Haber-Sistemi