Bugün: 11 Mayıs 2025 Pazar
Anasayfam Yap Favorilere Ekle Künye
Yeni Üyelik Üye Girişi
  • Ana Sayfa
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Seri İlanlar
  • Firma Rehberi
  • Tüm Yazarlar
  • İletişim
  • SON DAKİKA
    Aksu: Anneler, Kalbimizin Sessiz Mimarıdır
    İleri: Annelerin Varlığı, Hayatın Şiiridir
    Diyarbakır Kuyumcular Odası'ndan PKK'nın Silah…
    1,5 milyon çift evlenmeyi bekliyor

    Boyun ağrıları ihmale gelmez

    Özel Yardımeden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Uz.Dr İbrahim Yardımeden boyun ağrıları konusunda vatandaşları uyardı. Boyun ağrılarının ihmale gelmeyeceğini belirten, Uz.Dr. Yardımeden, “Boyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlar. Başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar. Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. Kafadan gövdeye geçen büyük damarları, omuriliği, kola giden sinirleri korumakla görevlidir. Boyun omurganın en hareketli parçasıdır bu nedenle akut ya da mesleksel travmalara açıktır” dedi.

    10 Aralık 2016 Cumartesi 12:23
    Tweet
    Özel Yardımeden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon B Tipi Tıp Merkezi Ağustos 2016 tarihi itibariyle hasta kabulüne başladı. Merkezde Uz. Doktor İbrahim Yardımeden, Uz.Doktor Tacettin Mirzaoğlu Modern ve Geleneksel Tıp  tedavi yöntemlerini  en güncel ve yeni nesil cihazlarla uygulamaktadırlar.
     




    Boyun ağrıları hakkında bilgiler aktaran Yardımeden şunları söyledi:
    Boyun ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık sorununu oluşturmakta ve her cins ve yaşta insanda görülebilmektedir. Çevremizdeki her 3 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çektiğini anımsar. Büyük çoğunluğu hafif şiddette ve geçici özelliktedir. Nadiren çok ağrılı, hatta özürlülüğe  neden olacak kadar ağır da olabilir. Günümüzde teknolojinin gelişmesine paralel olarak özellikle masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı yaygındır. Boyun ağrısı görülme sıklığı yaşın ilerlemesiyle birlikte artar. Günlük yaşamdaki gerilimler ve iş stresi boyun ağrısını arttırır. Boyun ağrısıyla birlikte sırt-omuz ağrısı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, dengesizlik ve baş ağrısı görülebilir. Boyun problemleri bir kazadan sonra aniden de ortaya çıkabilir.
     



    Boyun 7 adet omurdan oluşur. Boyun omurları arasında disk adı verilen yastıkçıklar bulunur. Disklerin görevi üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt seviyelere iletmek ve omurların birbirleriyle sürtünmesini engellemektir. Boyun omurlarının içinden omurilik geçer. Ayrıca kollara giden sinir kökleri de boyun omurları arasından çıkar. Bu nedenlerle boyunu etkileyen hastalıklar kollarda da ağrı, uyuşukluk, güç ve his kaybı gibi bulgulara yol açabilir. Ayrıca boyun omurlarının içinden beynin arka bölümü, beyincik ve beyin sapının beslenmesini sağlayan vertebral damarlar geçer, bu yapının bası altında kalması baş dönmesi, görme bozukluğu, bayılma gibi bulgulara neden olabilir.
     


     
    Boyun Ağrısına Neden Olan Problemler
     
    Boyun ağrısı omurganın kemik ve eklem yapılarından köken alabileceği gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokulardan da kaynaklanabilir. En sık boyun ağrısı nedenini mekanik nedenler dediğimiz yumuşak doku zorlanmaları oluşturur.
     


     
    Kas ve Bağ Zedelenmeleri
     
    Boyun ağrılarının en sık nedenidir. Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması, uzun süre araba kullanmak, çok yüksek veya alçak yastık kullanmak, yanlış pozisyonda uyuya kalmak, yatarak televizyon izlemek, uzun süre el işi yapmak, perde asarken zorlamak, uzun süre boyun öne eğik şekilde kitap okumak gibi nedenler  kas spazmına neden olup boyun ağrısı yapabilir.
     


    Travmalar
     
    Trafik kazaları boyunda ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir. Ayrıca güreş gibi sporlar ve yüksekten düşme de benzer derecede boyun sorunlarına yol açabilir. Boyun ağrılarına neden olan trafik kazalarında en sık karşılaşılan durum arabaya arkadan vurulmasıdır. Vücut öne doğru hızla savrulurken, baş arkaya doğru gider. Daha sonra araba önde başka bir şeye çarparsa, vücut durur, ancak baş ileri doğru gider. Bunun en tehlikeli kısmı boynun arkaya doğru ani hareketi ile bağların ciddi bir şekilde yaralanmasıdır. Bu tür yaralanmalara whiplash(kamçı) yaralanması denir ve ciddi boyun yaralanmalarına neden olabilirler. Araba koltuklarının üst kısımlarındaki baş destekleri başın arkaya gitmesini engelleyen önemli güvenlik önlemleridir. Ayrıca emniyet kemerlerinin kullanımına mutlaka dikkat edilmelidir.
     





    Osteoartrit (Kireçlenme)
     
    Boyun osteoartriti eklemlerin,bağların ve disklerin  yıpranıp, aşınmasıyla oluşur. Boyunda bu değişiklikler 20-30'lu yaşlarda başlayarak ilerler fakat genellikle yakınmaya neden olmaz. Eğer eklemlerdeki söz konusu hasar ve disk kenarlarındaki yeni kemik oluşumları boynun normal hareketlerini engellerse, ağrı dışında boyunda tutukluluk hissi de gelişir. Ağrı ve tutukluluk zaman zaman alevlenme ve düzelme dönemleri gösterebilir. Eklem kenarlarından büyüyen yeni kemik oluşumları boyun hareketleri sırasında sinir köklerine bası yapabilir. Sonuçta, sinirin yayılım alanı boyunca (omuz ve kollarda) ağrı oluşabilir. Sinir hasarı aynı zamanda uyuşukluk, iğnelenme hissi oluşturabilir ve kaslar güçsüzleşebilir. Bazen çok ileri olgularda, kemik çıkıntıları omuriliğe de bası yapabilir ve vücudun alt kısmında güçsüzlük ve duyu kaybı gelişebilir
     


     
    Boyun Fıtığı (Disk Hernisi)
     
    Her iki boyun omuru arasında yastık görevi yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Basının büyüklüğü ve etkinliğine göre boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma ve beceriksizlik görülebilir. Eğer omuriliğe doğru bası olur ise myelopati dediğimiz yürüme zorluğu, bacaklarda kuvvetsizlik ve idrar şikayetleri de görülebilmektedir. Tıbbi tedaviye rağmen yakınmalar geçmiyorsa, ilerliyorsa ya da ciddi omurilik ve sinir basısı bulguları var ise; o zaman tedavi cerrahidir.


     
    Romatizmal Hastalıklar
     
    Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi hastalıklar boyun hareketlerinde kalıcı kısıtlılık yapabilir. Ancak mekanik ağrıların tersine bu hastalıklarda inflamatuar ağrı olur ve bu ağrı hareketle azalır uzun süreli istirahatle ve özellikle geceleri artar. Sabahları görülen yarım saatten fazla süren eklem sertliği ve hareket zorluğu romatizmal hastalıklar için tipiktir. Fibromyalji dediğimiz yumuşak doku romatizmasında da tüm vücutta yaygın ağrı olduğu gibi boyun ve boyun kökünde de ağrı ve hassas noktalar görülebilir.
     



    Omurga Kanalında Daralma
     
    Omuriliğin ve/veya sinirlerinin geçtiği kanalların daralması ve omurilik beslenmesinin bozulması ile ortaya çıkar. Dar kanal(spinal stenoz) nedeni doğumsal veya fıtığa bağlı olabileceği gibi en sık nedeni ileri yaşlarda boyundaki omurlarda gelişen kireçlenmelerdir. Özellikle ileri yaşlarda ellerde uyuşma, kuvvetsizlik ve beceriksizlik, yürümede zorluk ve el-ayaklarda his kusuru görülebilmektedir.
     



    Psikolojik Faktörler
     
    Vücudumuzdaki kasların çoğunluğu çalışmadığı zaman tamamen gevşer. Ancak 'yerçekimine karşı koyan kaslar' olarak bilinen ve boyun kaslarını da içeren bazı kaslar vücudumuzu dik pozisyonda tutmak için sürekli çalışmak zorundadır. Servikojenik yani boyun kaynaklı baş ağrısında boyun kasları çok çalışırlarsa, boyunda spazm ve düzleşme gelişirse  gerilim tipi baş ağrısı ortaya çıkabilir. Kişi herhangi bir konuda endişe duyduğunda, üzüldüğünde kaslarını gereğinden daha fazla kasar. Bu durum, kasların başın arka kısmına yapıştıkları yerde aşırı bir gerginlik oluşturur. Kas yapışma yerleri duyarlı ve ağrılı hale gelir. Ağrı çok şiddetlendiğinde boyundan yukarı başın arka kısmına ve öne doğru yayılır, hatta bazen ağrının gözlerinin arka kısmında hissedildiği söylenir.



     
    Diğer Nedenler
     
    Bazı kişilerde kötü duruş, çok yumuşak bir yatak ve yastığın kalınlığının uygun olmaması gibi nedenlerle birkaç günde kaybolan boyunda ağrı ve tutukluluk hissi gelişebilir. Miyofasiyal Ağrı Sendromu adı verilen boyun ve sırt kaslarında tetik  noktalarla kendini gösteren yumuşak doku kaynaklı ağrılar olabilir. Boyundan çıkan sinirlerin omuz ve koltukaltı bölgesinde sıkışması da Torasik Çıkış Sendromu denilen, boyundan kola yayılan ağrı ve uyuşukluğa neden olan hastalığa yol açabilir. Çok daha nadiren, boyundaki ağrı çok ciddi başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Boyun tümörleri, omurilik tümörleri, kemik enfeksiyonları (tüberküloz, bruselloz) da boyun ve kol ağrısı nedeni olabilir. Omuz ekleminden kaynaklanan ağrılar boyun ve kol ağrılarını taklit edebilir. Yemek borusu, nefes borusu, tiroid ve akciğer hastalıklarında da nadiren ağrı boyun bölgesinde hissedilebilir.
     



     
    Boyun ağrısı nasıl tedavi edilir?
     
    Kısa süreli, ağrılı ve tutuk bir boyun, hiçbir özel tedavi yapılmasa da birkaç gün - birkaç hafta içinde daha iyi hale gelebilir. Genellikle gereken tek şey mümkün olduğunca rahat bir pozisyon sağlamaktır. Boyun ağrısı şiddetli olduğunda ve uzun sürdüğünde ise aşağıdaki tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Hastanın şikayeti ve ayrıntılı muayenesine göre hekim tarafından en uygun tedavi ve/veya tedavi kombinasyonları uygulanır.



     
    İlaç Tedavisi
     
    Ağrılı dönemde, basit ağrı kesiciler, ağrı kesici kremler, antiromatizmal ilaçlar ve kas gevşeticiler sıklıkla kullanılmaktadır.




     
    İlaç Dışı Tedaviler
     
    Sıcak uygulama ve masaj kasları gevşetip, ağrıyı rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Fizik tedavi ajanları (elektrik akımları(TENS), ısıtıcı ajanlar, traksiyon gibi) tedavide kullanılabilir. Kısa süreli boyunluk kullanılması da, boyun hareketlerini kısıtlayarak, eklem ve kasların dinlendirilmesine ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olur. Ağrılı noktalara lokal anestezikli enjeksiyonlar ve/veya kuru iğneleme tedavisi yumuşak doku kaynaklı ağrılarda (özellikle miyofasiyal ağrıda) etkili olabilir.
     
     
    Kinezyoteyp(bantlama) da uygun ve etkili bir tedavi şeklidir. İlgili bölgeye yapıştırılan özel bantlar ile hareketlerin doğru yapılması sağlanır, kan dolaşımı artar,ağrı azalır ve eklem hareketlerinde düzelme meydana gelir. Yapıştırıldıktan sonra bir haftaya kadar kalabilen bantlar, birkaç seans uygulanabilir.
     
    Özel tekniklerin kullanıldığı ve el ile uygulanan tedavi yöntemi olan manuel terapi de oldukça etkili bir tedavi yöntemi olup diğer fizik tedavi metodlarıyla da bütünleştirilerek gereksiz ameliyatları önlemek ve yaşam kalitesini arttırmak üzere tüm kas iskelet sistemi problemlerinde olduğu gibi boyun fıtığı ve boyun kas spazmına bağlı ağrılarda kullanılabilir.


    Yoğunlaştırılmış ışık anlamındaki LAZER de birçok kas iskelet sistemi probleminde kullanıldığı gibi boyun fıtığı ve ağrılarında da kullanılabilir. Klasik LAZER in aksine hil terapi(high intensive laser) denilen yüksek yoğunluklu LAZER tedavisi ile daha derin dokulara ulaşılabilmekte ve yüksek başarı ile tedavi edilebilmektedir. LAZER in ağrı kesici özelliği yanında biostimülan etkisi de mevcuttur. Biostimülan etki canlı organizmanın kendi kendini tamir ve tedavi yeteneğinin uyarılması, canlandırılması, hızlandırılması demektir. LAZER in etkisiyle hücre zarının geçirgenliği artar, hücrenin aldığı oksijen, glikoz ve aminoasit miktarı yükselir böylelikle hücre metabolizması hızlanır.



     
     
    Egzersizler
     
    Boyun için önerilen egzersizler tam hareket açıklığının korunmasını sağlar ve kasların gücünü artırır. Ağrı geçtikten sonra boyunda kalabilen tutukluluk şikayetinin tedavisinde çok yardımcı olmaktadır. Yüzmek, bisiklete binmek, yürümek gibi yumuşak boyun hareketlerini içeren spor faaliyetleri de yararlıdır. Ancak tenis gibi ani boyun hareketlerini içeren sporlar şikayetlerde bir alevlenmeye neden olabilir. Genel olarak ağrının izin verdiğinden daha fazla boyun hareket ettirilmemelidir.




    Cerrahi Tedavi

    Boyunla ilgili aşağıda belirtilen sorunlarda cerrahi tedavi (ameliyat) gerekmektedir.
    •             Omurgada tümörü veya abse olması
    •             İlerleyici kas gücü, his ve refleks kaybı olacak şekilde omuriliğe bası yapan boyun fıtığı olması
    •             Tedaviye rağmen şikayetleri sürmesi
    •             Omurga kırığı ve omurga kayması olması
    •             Ciddi omurilik ve sinir basısı olanlara
     
     
    Boyun ağrısı olan kişilere faydalı öneriler
    •             Asla ağır cisimleri kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin. Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün.
    •             Başınızla yük taşımayın. Baş seviyesinin yukarısına doğru yük kaldırmayın.
    •             Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmayın.
    •             Telefonu konuşurken boyun-omuz arasına sıkıştırmayın.
    •             Otururken sırtınızı düz tutun ve yaslanın.
    •             Gerekirse boyun kıvrımınıza uyan boyun yastığı ile boynunuzu takviye edin.
    •             Yatak dışında boynunuz düşercesine uyuya kalmayın.
    •             Aşırı yüksek yastık kullanmayın.
    •             Çalışma şartlarınızı ve koşullarınızı iyi düzenleyin.
    •             Özellikle bilgisayar ve masa başında 30 dakikada bir pozisyon değiştirin.
    •             Uzun süreli araba kullanmak yerine 3-4 saatte bir mola verip arabanın dışında basit egzersizler yapın
     
     

    Anahtar Kelimeler: Özel Yardımeden Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Uz.Dr İbrahim Yardımeden Boyun Ağrıları Konusunda Vatandaşları Uyardı.
  • Boyun ağrıları ihmale gelmez - HABERİNE YORUM GÖNDER
    İLGİLİ HABERLER
  • Özel Diyarlife Life Hastanesi, Nöroloji Uzmanı Dr. Ahmet
  • Kaplan'dan Mübarek Ramazan Ayı Mesajı
  • Diyarbakır'ın en büyüğü olacak, 550 kişi
  • Diyarbakır Final Okulları’nda öğretmen ve velilere
  • Diyarbakır’daki su kesintileri toplum sağlığını
  • Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde
  • Kuyumcular Odası’ndan SMA’lı Meryem için toplumsal
  • Diyarbakır, 1 milyon dolarlık cihazını Hatay’a
  • DİYARBAKIR’IN ÇOK SEVİLEN BÜROKRAT DOKTORU DR.FIRAT
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Fuat Zaman,
  • Dicle Üniversitesi Hastanesi Yeni Başhekimi
  • Uz.Dr. Yaman: Erken teşhis hayat kurtarır
  • Çocuk hayali kuran çift, 13’üncü tüp bebek
  • Ensarioğlu: “14 Mayıs’ta Reisimizi yeniden Başkan
  • Diyabet hastalığının belirtilerine dikkat
  • Bismil Devlet Hastanesi doktorsuz kaldı: 7 Uzman Doktorun
  • BU ÇIĞLIĞI DUYAN YOK MU!
  • Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Samancı’dan Önemli
  • ‘SAĞLIK HİZMETLERİMİZİN OLMAZSA OLMAZI ANESTEZİ
  • “Egolarını Tatmin Etmek İsteyenler Merdiven Altı
  • İlgili Haberler
    Özel Diyarlife Life Hastanesi, Nöroloji Uzmanı…
    Sağlık sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla dikkat çeken Diyarbakır'ın…
    Kaplan'dan Mübarek Ramazan Ayı Mesajı
    D.BAKIR- Ramazan Ayı dolayısıyla yayınladığı bir kutlama Mesajında…
    Diyarbakır'ın en büyüğü olacak, 550 kişi çalışacak
    Kayapınar ilçesinde yapımına başlanan ve 550 kişin istihdam edileceği…
    Diyarbakır Final Okulları’nda öğretmen ve velilere…
    Diyarbakır Final Okullarında öğretmen ve velilere seminer verildi.…
    Diyarbakır’daki su kesintileri toplum sağlığını…
    DİSKİ tarafından planlı olarak yapılan su kesintilerin sıklığı…
    Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde…
    Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde çalışan personeller,…
    Kuyumcular Odası’ndan SMA’lı Meryem için toplumsal…
    Diyarbakır geleneksel iftar programlarının dokuzuncusunu düzenledi.…
    Diyarbakır, 1 milyon dolarlık cihazını Hatay’a…
    Sağlık Bakanlığınca Diyarbakır için alınan yaklaşık 1 milyon…
    DİYARBAKIR’IN ÇOK SEVİLEN BÜROKRAT DOKTORU DR.FIRAT…
    Diyarbakır dan iyi bir yönetici idareci hekim geçti .Adından çok…
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Fuat…
    Diyarbakır’ın sağlık hizmetlerine değerli bir katkı sunacak olan…
    Dicle Üniversitesi Hastanesi Yeni Başhekimi Prof.Dr.Mehmet…
    Dicle Üniversitesi Hastanesi, son dönemlerde el altından yönlendirilen…
    Uz.Dr. Yaman: Erken teşhis hayat kurtarır
    Diyarbakır'ın Çermik İlçesi Sağlık Müdürü Uz. Dr. İbrahim Halil…
    Çocuk hayali kuran çift, 13’üncü tüp bebek…
    Mardin’de yaşayan 7 yıllık evli Gülbahar-Halil Önder çifti, 13’üncü…
    Ensarioğlu: “14 Mayıs’ta Reisimizi yeniden Başkan…
    İl Divan toplantısında konuşan Memur-Sen Diyarbakır İl Temsilcisi…
    Diyabet hastalığının belirtilerine dikkat
    Çağımızın ön sıralarında yer alan diyabet (şeker hastalığı),…
    Bismil Devlet Hastanesi doktorsuz kaldı: 7 Uzman…
    Bismil Devlet Hastanesinde görev yapan 7 uzman Doktor daha iyi bir yaşam…
    BU ÇIĞLIĞI DUYAN YOK MU!
    D.BAKIR/ Diyarbakır’ın Merkez Bağlar İlçesine bağlı Sakallı…
    YAZARLAR Tümü
    Yahya ERİKLİ 7. CÜZDEN MESAJLAR..
    YILMAZ ACU Değerli Aydoğan Ahıakın’a Teşekkür ederim
    MEHMET ÇET Yeni yılınız ( 2024 ) Kutlu Olsun
    ibrahim GÜÇLÜ Hikûmeta Kurdistanê divê baş bizane ku îro dereng e û lê sibê derengtir dibe…
    Abdülkadir Nur GÖRDÜK DEPREM VE MUHASEBE
    GAZETE MANŞETLERİ
    SON DAKİKA
  • Aksu: Anneler, Kalbimizin Sessiz Mimarıdır
  • İleri: Annelerin Varlığı, Hayatın Şiiridir
  • Diyarbakır Kuyumcular Odası'ndan PKK'nın Silah
  • 1,5 milyon çift evlenmeyi bekliyor
  • Diyarbakır Kuyumcular Odası’ndan Sahte Hesap
  • Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl Başkanı
  • Trendyol Süper Lig: RAMS Başakşehir: 1 -
  • Eski Bakan ve Şimdi AK Parti Milletvekili Mehmet
  • FOTO GALERİ Tümü

    • RASTGELE RESİMLER

    • Manzara Resimleri

    • Komik Resimler
    ÖZEL HABER
  • Aksu: Anneler, Kalbimizin Sessiz Mimarıdır
  • İleri: Annelerin Varlığı, Hayatın Şiiridir
  • Diyarbakır Kuyumcular Odası’ndan Sahte Hesap ve İtibar Suikastı
  • Diyarbakır’da Dillere Destan Düğün: Tosunlu Ailelerinin En
  • Çamlıca Basketbol Kulübü Başkanı Av. Cihat Gökçe Görevinden
  • Bağlar Belediyesi’nde borç krizi: 600 milyonu aştı
  • Diyarbakır’da ödüllü deneme sınavının tarihi belli oldu!
  • Diyarbakır Kadın Basketbolu'nun Mimarlarından Remzi Atlı ile
  • Bağlar Belediyesi’nden Kamuoyuna Şeffaflık Açıklaması: "Bu
  • EĞİL BELEDİYESİNDEN TEKNOLOJİ ATAĞI: MOBİL UYGULAMA YOLDA!
  • HAVA DURUMU
    VİDEO GALERİ Tümü

    • Günün en çok izlenen komik video

    • Recep Tayyip Erdogan One minute!

    • Davos'un Arka Planı
    NAMAZ VAKİTLERİ
    SÜPER LİG
    ARŞİV
    Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Künye | İletişim | Sitene Ekle | Reklam| RSS 2.0 2025 © Diyarbakır Haber Merkezi Tüm Hakları Saklıdır !

    Yazılım: Haber-Sistemi