SON DAKİKA
![]() ![]() ![]() ![]() HİZMET SEVDALISI YAĞMURDoğu ve Güneydoğu Anadolu’nun sağlık merkezi konumunda bulunan ve yaklaşık 5 milyon insanın sağlık hizmeti aldığı Diyarbakır’da, özellikle son yıllarda yapılan yatırımlar ve özverili çalışmalar, sağlık sektörünün her geçen gün aşama kaydetmesini sağlıyor.![]() İNANILMASI GÜÇ PROJELERE İMZA ATILDI
Özellikle Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, son yıllarda katettiği mesafe ile sektöründe adeta çağ atlarken, bu başarının mimarı Prof. Dr. Yusuf Yağmur ise, mesai kavramı gözetmeksizin sürdürdüğü başarılı çalışmalarla vatandaşların ve hasta yakınlarının takdirini kazandı.
2010 yılının Şubat ayında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başhekim olarak atanan Prof. Dr. Yusuf Yağmur, iki yıl gibi kısa bir sürede inanılması güç projelere imza attı. Bir yandan Ergani yolu üzerinde bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasının A’dan Z’ye bütün eksiklerini tamamlayan, cihazlarını getirten ve deneyimli bir kadro ile hastaneyi hizmete açan Yusuf Yağmur, diğer yandan ise Merkez Sur İlçesi Dağkapı semtinde bulunan eski Devlet Hastanesi binası ve eski Göğüs Hastanesi’ni de bünyesine katarak, bir anda hizmet kapasitesini kat be kat artırdı.
SADECE DİYARBAKIR DEĞİL, BÜTÜN BÖLGEYE SAĞLIK HİZMETİ
Ameliyathaneler, Sterilizasyon, Laboratuar ve Görüntüleme Yöntemleri, Destek Hizmetleri, Personel, Otomasyon ve Bilgi İşlem, Temizlik İşleri, Koruma ve Güvenlik Sistemleri, Yemek, Arşiv, Dış Çevre ve Binaların İç Mimarisindeki Düzenlemeler, Hastaneye ulaşımla ilgili problemlerin çözülmesi, Konferans salonu ve idari bina girişinin planlanması gibi bütün ihtiyaçları belirlediği program dahilinde tamamlayarak hastanenin hizmet standardını yükselten Yusuf Yağmur, amaçlarının hizmet çıtasını sürekli yukarı doğru taşımak olduğunu belirtti.
Doktorluk kariyeri akademik başarılarla dolu olan Yusuf Yağmur, modern tıbbın en yeni cihazlarını hastaneye kazandırarak, çok güç ameliyatların bile Hastane bünyesinde başarıyla yapılmasına öncülük etti.
AVRUPA STANDARTLARINDA KALİTELİ HİZMET
Personelsiz bomboş bir şekilde teslim aldığı binayı devasa bir kampüse çeviren Prof. Dr. Yusuf Yağmur konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 86.000 metrekare alan üzerine yapılmış olan Ergani yolu üzerindeki hastanemizin hizmete açılması için 2010 yılının Şubat ayında başhekim olarak atandım. Hastanemizin inşaat süreci yeni tamamlanması nedeniyle henüz temizliği bile yapılmamıştı. Biraz mobilya ve ameliyathane masa ve lambaları ile cerrahi el aletleri dışında donanımın olmadığını tespit ettik. Üstelik hastane yolu daha asfaltlanmamıştı. Personelimiz yoktu. Bir çalışma programı belirledik Öncelikli hedeflerimizi tespit edip, bu hedeflere yoğunlaştık. Planlı ve programlı bir çalışma sonucu bütün eksikleri gidererek, hastaneyi bölge halkımızın hizmetine sunduk. Çalışmalarımızı yaparken 5 ana hedef üzerinde yoğunlaştık. Klinik çalışmalarında önemli mesafeler aldık. İki blok ve toplam 21 klinikten oluşan yataklı kısımlara yönelik kliniklerin bölümlere dağılımı yapıldı. Toplam 273 ayrı odada 546 yatak, hasta yemek masası, mini buzdolabı, LCD televizyon, klima, tuvalet ve banyo olacak şekilde tamamlandı. Ayrıca yoğun bakım üniteleri ile ayaktan tedavi ünitelerinde (acil servis, onkoloji ve Günlük Tedavi Merkezi ile hemodiyaliz ünitesi)
ile toplam 595 tedavi yatağı tedarik edildi. Kliniklerde müdahale odası, hemşire ilaç hazırlama ünitesi donanımı için gerekli malzemeler temin edildi. Hastanenin gerekli tıbbi donanım ve personelin tamamlanmasıyla ilgili çalışmalar sürerken, diğer taraftan Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesini de hastanemize entegre ettik. Hastanenin bütün demirbaşı temin edilerek, personelimizle birlikte hummalı bir çalışmaya giriştik. İnşaatı tamamlanan ana binada ilk olarak Göğüs Hastalıkları polikliniği 25 Haziran 2010 tarihinde hizmete açıldı. Toplam 28 hemodiyaliz cihazı ile diyaliz merkezi ise, 5 Temmuz 2010 tarihinde İlimiz Valisi Sayın Mustafa Toprak tarafından hizmete açıldı. Bu yapılanmayla 85 diyaliz hastasına hizmet verilebilmekte. Aynı zamanda 17 periton diyalizi hastası da hizmet alıyor. Ana binada Göğüs Hastalıkları Kliniğine hasta kabul edilmeye 7 Temmuz 2010 tarihinde startverdik. Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadrosuna atanıp Devlet Hastanesinde hizmet veren branşlardaki doktor, personel ve ekipmanlar kademeli olarak Ana binaya taşınarak burada hizmet vermeye başladılar.
Kısa süre içinde diğer bütün klinikleri kurarak, bugün itibariyle bütün ana branşlar ve yan dallarda hizmet vermekteyiz’.
POLİKLİNİK HİZMETLERİNE BÜYÜK ÖNEM
Poliklinik hizmetleri üzerinde yoğun çaba sarf ettiklerini ve bunun meyvelerini aldıklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Yusuf Yağmur, hastanenin 24 ayrı branşta üstün kalite standartları seviyesinde hizmet vermeye başladığını belirterek, şöyle devam etti:
‘Hastanemizde halen 24 branşta poliklinik hizmetleri verilmektedir. 25 Haziran 2010 tarihinde Göğüs hastalıkları polikliniklerini, hemen akabinde Hemodiyaliz ünitesi, Endokrinoloji, Kardiyoloji, Gastroenteroloji, Romatoloji, Tıbbi Onkoloji, Nefroloji, Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, Dahiliye poliklinikleri, Nöroloji ve Beyin Cerrahi polikliniklerini hizmete açtıktan hemen sonra Üroloji Polikliniği, Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği, Fizik Tedavi Rehabilitasyon polikliniği, Ortopedi Polikliniği, Göz Hastalıkları Polikliniği, Kulak Burun Boğaz Polikliniği, Dermatoloji Polikliniği, Psikiyatri Polikliniği, Göğüs Cerrahisi Polikliniği, Anestezi ve Reanimasyon Polikliniği, Kalp damar cerrahisi, hematoloji poliklinikleri kuruldu. Hastaneler caddesindeki ek poliklinik binası 20 Eylül 2010 tarihinde Devlet hastanesinden devir alınarak burada da poliklinik hizmetlerine devam edildi. Her poliklinik, standart odada doktor masası, sandalye, negatoskop, muayene masası, otomasyon görevlisi masası, sandalye içerecek şekilde düzenlendi. Kardiyoloji polikliniğinde 2 adet Ekokardiyografi ve Doppler cihazı ile hizmet verilmektedir. Onkoloji ve Günlük Tedavi Merkezi, Devlet Hastanesinden taşınarak hastanemizde yerleştirildi.
Halen hastalarımıza kemoterapi ve diğer günlük tedaviler bu merkezde uygulanabilmektedir. Gastroenterolojik endoskopi ve Göğüs Hastalıklarının Bronkoskopi işlemlerinin yapıldığı ve hasta dinlenme odalarını içeren Endoskopi merkezi oluşturuldu. Halen Endoskopi ve Bronkoskopi işlemleri yapılmaktadır. ERCP ünitesi için salon oluşturuldu. Hastanemizde ERCP hizmetleri başlandı. Üroloji için Ürodinami cihazı kuruldu.
Acil servileri hasta kabul edilebilir hale getirdiklerini anlatan Prof Dr Yusuf Yağmur sözlerini şöyle sürdürdü:" Travma ve resusitasyon müdahale odalarında ventilatör, monitör ve hasta başı üniteleri mevcut hale getirildi. Acil serviste laboratuar, dijital röntgen ve 4 kesit Tomografi kuruldu 23 Ağustos 2010’dan itibaren acil servis hizmet vermektedir. Acil serviste hasta yakınlarının beklemesi için kısıtlı alan bulunmaktadır. Bunun için acil servise yeni proje yapıldı ve ihale süreci tamamlanarak inşaat başlandı. Böylece devasa bir bekleme salonu, yeşil, sarı ve kırmızı arenalar düzenlenerek daha iyi hizmet verilecek modern acile dönüştürülecektir. Merkez Suriçi İlçesi Dağkapı semtinde bulunan acil servisle beraber 2 acil serviste hizmet veriyor’.
GÜNEYDOĞU NUN EN BÜYÜK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ
Hastanelerinde toplam 44 yoğum bakım yatağı ile bölgenin en büyük yoğum bakım ünitesi kurduklarını anlatan Prof. Dr Yusuf Yağmur, ‘Gerekli personel ve donanım sağlandıktan sonra 20.10.2010 tarihinden itibaren Anestezi ve Reanimasyon yoğun bakım ünitesine hasta kabul edilmeye başlanmıştır. Göğüs Cerrahisi, Beyin Cerrahi, Nöroloji, Genel Cerrahi yoğun bakım üniteleri ilgili branş hekimlerinin koordinatörlüğünde hizmet vermekte. Şu an itibariyle bölgenin yetişkin yoğun bakım sorunu büyük ölçüde çözülmüştür. Kardiyoloji için koroner yoğun bakım ünitesi, kendi kliniği içerisinde 8 yataklı olacak şekilde yeniden yapıldı. Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım için standartlara uygun şekilde ameliyathane katında yarı steril alan içerisinde 8 yataklı ünite oluşturuldu. Mayıs 2011 ilk açık kalp ameliyatı ana binada yapıldı. Yine varis tedavisinde endovenöz lazer tedavisi başlandı. Koroner Anjiyografi ünitesi kuruldu. Odaların kurşun kaplaması yapıldı. Aynı ünite içerisinde anjiyografi sonrası hasta izlemi için 6 yataklı birim oluşturuldu. Yoğun bakım revizyon projeleri tamamlandı onarım sürecine girildi, böylece daha fazla yoğun bakım yatağı ile hizmet verecek olup kliniklere yapılan ara yoğun bakımlarla birlikte 150 yoğun bakım yatağına ulaşmış olduk.
Mayıs 2011’de anjiyografi çekmeye başlandı ve ortalama günde 20 anjiyo yapılmaktadır. Üst düzey ikinci bir anjiyografi cihazı da kuruldu ve anjiyografi merkezi olarak başta ilimiz olmak üzere bölgemize hizmet verecek" şeklinde konuştu.
7 GÜN 24 SAAT KESİNTİSİZ SAĞLIK HİZMETLERİ
Ameliyathaneler için teknik donanımı sağladıklarını ifade eden Prof. Dr. Yağmur sözlerini şöyle tamamladı: "Sterilizasyon ünitesinin otoklav ve aletleri yerleştirilerek bölgenin en modern ünitesi haline getirilerek kullanıma hazır hale getirildi. Sterilizasyon ünitesi için Enfeksiyon uzmanı, Enfeksiyon kontrol hemşireleri ve biyologun da yer aldığı ekip kuruldu. Sterilizasyon aletleri yerleştirildi. Hastanemizde bulunan el aletlerinin sterilizasyonu yapılmaktadır. Oksijen tankları bağlandı ve oksijen kullanıma kazır hale getirildi. Toplam 12 ameliyathane salonunun lamba ve masaları kuruldu. Hepafiltreler takıldı. Koterler, anestezi cihazları, ameliyathane paslanmazları yerleştirildi. Reanimasyon odası yatak ve hasta başı üniteleriyle hazır hale getirildi. Ameliyathanenin yarı steril ve tam steril alanlar yeniden planlanarak tüm donanımları sağlanıp 25 Ağustos 2010 tarihinden itibaren ameliyathanede 12 salonda ameliyatlar yapılmaktadır. Tüm kliniklerin cerrahi el aletleri alındı. Ameliyathaneler kullanılan branşların özelliklerine göre dizayn edilmiştir." Amaiyathanede 6 yeni oda daha eklenerek 18 odaya çıkarılıyor ve 2 oda organ nakli ameliyathanesi olarak kullanılacaktır. Hastanemizin böbrek nakli operasyonları için merkez onayı Bakanlığımız tarafından uygun bulundu ve 2012 yılının başında böbrek nakli operasyonlarına başlanacak’.
BAŞBAKAN VE SAĞLIK BAKANI'NA TEŞEKKÜR
Kendilerine her türlü imkanı sağlayan ve destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a müteşekkir olduklarını belirten Prof Dr Yağmur, "Sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan ile Sağlık Bakanımız sayın Sayın Recep Akdağ, sağlık alanında gerçekten devrim niteliğinde adımlar attılar. Onların verdiği destek ve sağladıkları olanaklarla bu hizmetleri gerçekleştirmeyi sağladık. Kendilerine, hastalarımız ve kendimiz adına teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır" şeklinde konuştu POLİKLİNİK HİZMETİNİ PROFESÖR YAPIYOR
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olarak atandıktan sonra kısa süre içinde Avrupai standartlarla ölçüsünde hizmete açan Prof. Dr. Yusuf Yağmur, yoğun çalışmalarının arasına bir de poliklinik hizmetlerini ekledi. İlk defa bir profesörün devlet hastanelerinde poliklinik hizmetlerinde bulunduğuna şahit olan vatandaşlar, hizmetlerden son derece memnun olurken hiçbir ek ücret ödemeden bir profesörden sağlık hizmeti almanın mutluluğunu yaşıyor. Prof. Dr. Yusuf Yağmur tarafından yürütülen hizmetlerin bir ilk olduğuna dikkat çeken ifade eden vatandaşlar, hiçbir ek ücret ödemeden profesöre muayene olduklarını söyledi. Yeşil kartlı olmalarına rağmen ek bir ücret ödemeden profesöre muayene olmanın sevindirici olduğunu ifade eden vatandaşlardan Yakup Esen bir profesör böyle güzel bir, hizmeti verilmesinin büyük bir gelişme olduğunu söyledi. Yakup Esen, ‘yeşil kart ile hastaneye geldim, beni bir profesörün muayene edeceğini görünce şaşırdım. Devlet hastanesinde bir profesörün ek ücret almadan muayene yapmasına şahitlik ettim. Bu bizim için çok önemli. Muayenemi olduktan sonra aynı gün tüm tetkik tedavim yapıldı ve beni hemen hastaneye yatırdılar. Allah devletimizden ve başhekimimizden razı olsun. Burada tedavi olmasaydım dışarıda bu imkânları yaptıracak maddi gücüm yoktu. Başta Yusuf Yağmur olmak üzere bütün personeline teşekkür ediyoruz" dedi. YEŞİL KARTLI HASTALARA VIP ODALAR
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesini sosyal güvence konusunda hasta ayrımı yapılmayan hastane olma özelliğine dönüştürdüklerini ifade eden Prof Dr Yağmur sözlerine şöyle devam etti: "Hastanemizde kurulan VIP odalarla herkese aynı ve eşit hizmet veriliyor. Yeşil kartlı hastalarımız da VIP odalarından yararlanıyor. VIP odalarda hastalarımız dışında refakatçi odaları da bulunuyor, bütün odalarımız tek ve çift kişilik olarak dizayn edilmiştir. Bizim için bütün hastalar aynıdır. Hizmet anlayışımızda asla vatandaş ayrımı yoktur. Amacımız bölgeye en kaliteli hizmeti sunmaktır. Bizler doktor olarak vatandaşlarımız arasında ayrım yapmadan en kaliteli hizmeti sunmanın hesaplarını yapıyoruz. Yaptığımız yeniliklerle birlikte Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni 5 yıldızlı otel gibi donattık. Artık hiçbir hastayı ileri merkezlere göndermek istemiyoruz tüm imkânlar mevcuttur eğer hastamızın ileri merkezlere gönderme ihtiyacı varsa gönderiyoruz yoksa tüm ameliyat ve tedavileri devasal hastanemizde başarılı bir şekilde yapılmaktadır dedi. YANIK MERKEZİ
Prof. Dr. Yusuf Yağmur 26 yataklı yanık merkezi yapmaya başladıklarını böylece 3-4 ay içinde tek kişilik yoğun bakımlar ve ameliyathanesi olan bölgenin en büyük yanık merkezinin 3. derece ciddi hastaları tedavi edeceğini belirtti.
Hastanenin bahçesine RADYOTERAPİ merkezi kurulduğunu ve hafta içinde açılacağını, cihazların montajının tamamlandığını kısa bir sürede çift linak ve CT ile bölgenin merkezi konumuna geleceğini belirten Yağmur, Hastane çevre duvarının da bu sene tamamlanacağını belirterek şunları söyledi:
‘Hastaneye ait olan 280 dönüm arazinin 609 dönüme çıkarıldığını böylece kampüs hastane olma yönünde önemli bir adım atıldı. Kısa bir zamanda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesi, yüksek güvenlikli psikiyatri ve akıl ve ruh sağlığı hastanelerinin yapımı, Bakanlığımız Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından yapılacak’.
‘Önümüzdeki yıl organ nakli için sağlık bakanlığından bir heyet gelerek gerekli araştırmayı yapıp organ nakli izni verildi. Böbrek nakli artık Diyarbakır araştırma hastanesinde yapılmaya başlanacak
HASTA MEMNUNİYETİ İLK PLANDA
Hastanemize gelen hasta ve hasta yakınları da bu olumlu gelişmeler karşısında memnuniyetlerini dile getirdiler. Göğüs hastalıkları bölümünde yatan Hacı Hüseyin Yaşa(63), eskiden ameliyat olmak için yaşadıkları sıkıntılara değinerek, “Devletimizden Allah razı olsun. Personel, Doktor ve Hastaneden çok memnunuz daha ne diyelim tüm imkânlar burada var. Ankara’ya İstanbul’a artık gitmeye gerek kalmadı. Burada tüm ameliyatlar, tedaviler yapılıyor. Eskiden ilaç kuyrukları vardı. Hastayı hemen yatırmıyorlardı. İllaki muayenehaneye gideceksin. Bir muayene parası vereceksin öyle tedavi yapılırdı. Ameliyat parası almadan ameliyat yapılmıyordu. Burada şimdilik çok güzel tedavi görüyoruz Allah razı olsun, Sabah namazdan sonra hastaneye geliyorduk. Kuyruklar çoktu. Şimdi güllük gülistanlık olmuş sağlıkta güzel hizmetler yapılıyor halimize şükredelim.” Dedi.
çok güzel ilgileniyorlar
Hasta Mustafa Ateş 56, memnuniyetlerini dile getirerek şöyle konuştu: “hastaneden çok memnunuz. 4 gündür burada tedavi olmaktayım gerçekten çok iyi bakıyorlar.. Hiçbir yere gitmeye gerek yok. Burada çok güzel imkanlar var. Evimizin önüdür. Akrabalar yakınlarımız gelip rahat ziyaret edebiliyorlar. Hemşireler doktorlar aydınlatıcı bilgi veriyorlar.. Kan lazım oldu hastane kanıda temin etti. Modern bir hastane her taraf temiz sağlıkta devrim niteliğinde çalışmalar var. Hiçbir zaman böyle iyi bir hizmet yapılmamıştı çok mutluyuz. Allah razı olsun. 2 kez hastane başhekimi gelip bizlerin sorunları olup olmadığını sordu şaşırdım doğrusu çok sevindim hemde bir proföser bu güne kadar bir proföser’e muane olamadığım için biraz bana garip geldi Şuana kadar bir sıkıntı yaşamadık ailece duacıyız.. Eskiden torpilin olmasa hastane köşelerinde perişan oluyorduk şimdi tüm imkanları bizlere sunuyorlar bir laf var yiğidi vur hakkını yeme işte birde güzel hizmet gördüğmüz için bizlere yapılan insanlıkları hiç unutmayız her zaman her yerde söylüyeceğiz çok güzel ilgileniyorlar hastalarla sağolsunlar.
BİNGÖL DEN GELEN 90 YAŞINDAKİ HASTA YOĞUN BAKIMA YATIRILDI
Hasta yakını Murat Elhatısarıoğlu dedemiz bingöl’de fenalaşarak Şanlı Urfa Devlet hastanesi yoğun bakımına yatırılarak tedavi altına alındı kimsemiz Şanlı Urfa’da olmadığı için sıkıntılar çekiyorduk hastanede ilglendiler ama yakınlarımız akrabalarımız Diyarbakır’da oldukları için Diyarbakırda tedavi olmasını istedik Diyarbakır Eğitim araştırma hastanesi başhekimi Prof dr.Yusuf Yağmur beyi arayarak yardım istedik sağolsun hemen devreye girerek ilgili nöbetçi doktorları arayarak hastanın yoğun bakıma yatırılmasını sağladı hastamız olan dedemiz Mehmet Elhatısarıoğlu nu yoğun bakıma yatırdılar anlatılmayacak kadar ilgi gösterdiler bizleri çok memnun ettiler burada tüm akrabalar yakınlarımız bulunmaktadırlar tv lerde gazetelerde çok güzel bir hastane olduklarını hastalar söylüyorlardı bizde özellikle hastamız burada tedavi görmesini istiyorduk sağolsunlar şuan her imkanı seferber ettiler bu hastanede ayırım yok herkese ne yapılıyorsa bizlerede aynı ilgi gösteriyorlar ne kadar dua etsek azdır Allah razı olsun Başhekim ve tüm personellerden çok teşekkür ediyoruz .
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|